Perlukah Vitamin atau Cuma Diet Seimbang?

Perlukah vitamin atau supplement dalam kehidupan seharian kita? Jawab saya TAK PERLU! Asalkan kita mengamalkan diet seimbang.

Diet seimbang ialah sajian makanan yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh dengan kadar yang betul. Tubuh yang tidak menerima nutrien yang mencukupi dan seimbang akan menghadapi masalah penyakit.Tiada satu makanan yang dapat membekalkan semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Contohnya, beras membekalkan karbohidrat, manakala ikan kaya dengan protein.

piramid makanan

Adakah saya mendapat nutrisi yang diperlukan oleh badan setiap hari? Jum kita buat test.

Vitamin Gap Test

1. Do you drink 3 glasses of low fat milk every day?
~Hmm…tak suka susu lah…

2. Do you eat high fiber cereal or whole wheat bread every day?
~No.

3. Do you eat fish at least twice a week?
~Seminggu sekali je kot..Selalu makan ayam jer.

4. Do you eat 4 servings of green/yellow/red vegetables everyday?
~ Im karnivor okay…Vege?Yeksss…

5. Do you eat 2 servings of fruit everyday?
~ Malas nak kupas buah lah..

6. Do you limit fats, sweets and alcohol?
~Limit fats yes… Limit sweets..Hmm..

7. Do you maintain desireable weight without peridiotic dieting?
~Berat maintain..

If you answered NO to any of these questions, you may have one of these gaps:
Vitamin A, Vitamin C, B-Complex, Vitamin E, Beta Carotene, Selenium, Iron, Zinc, Calcium,Magnesium,Omega-3 (EPA) and Fiber.

Wah….sah-sah saya perlu supplement…Dengan vitamin Shaklee  ‘kekurangan’ yang saya perlukan tu dah dipenuhi..So tak risau lagi :) But yet, diet seimbang yang paling penting. Vitamin bukan pengganti piramid makanan anda. Ia cuma mengisi lopong-lopong nutrisi. Rajin-rajin makan sayur okay :)

ORDER GLA COMPLEX MIRI

Jika anda perlukan sebarang konsultasi berkenaan produk Shaklee / menjana pendapatan dengan Shaklee/ menjadi ahli Shaklee / bekerja dari rumah, anda boleh hubungi saya Puan Azrin Mohd (012-25 76555) Pengedar Sah dan Master Shaklee di Miri, Sarawak.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *