Selera Makan Bertambah Akibat Pengambilan Supplement?

Ramai yang takut untuk mengambil mana-mana supplement kerana takut selera makan bertambah. Makan banyak nanti berat pun bertambah. Menakutkan bukan? Tahukah anda ini semua mitos sahaja. Tetapi kenapa ada sesetengah orang berasa begitu?

supplement menambah berat badan
Berat badan bertambah?

Vitamin dan mineral tidak mengandungi kalori. Jadi mana mungkin ia boleh menaikkan berat badan? Kemungkinan sebab berat badan naik selepas mengambil supplement atau vitamin ialah:

supplement menambah berat badan
Vitamin dan Mineral
  • Multivitamin yang mengandungi B Complex memberikan mood gembira dan anti stress. Bila tak stress, mungkin ia mendorong untuk makan dengan berselera. (bila happy2 asyik nak makan-makan je…hehe)
  • Mindset kita sendiri. Apabila ambil vitamin rasa macam dah cover semua keperluan tubuh, jadi tak agak2 nak makan makanan rapu (alah….vitalea dah cukup vitamin, apa lagi jum makan kfc banyak-banyak)
  •  Badan rasa lebih bertenaga, berbanding sebelumnya banyak tidur dan rehat, bila dah ambil vitamin, badan tak rasa lesu lagi. Jadi masa jaga yang lebih banyak mendorong untuk makan/minum lebih dari kebiasaannya.(tengok tv or tonton.com lewat malam sambil makan macaroon?)
  •  Pembakaran lemak menjadi lebih efisyen, dan hasilnya adalah karbon dioksida dan air. Air lebih berat dari lemak. Jadi berat badan mungkin tak turun (atau bertambah naik!) tapi yang berat itu bukan lemak lagi
  • Otot-otot yang berkembang dek lemak yang dibakar. Otot lebih berat dari lemak.

Jadi jangan risau untuk mengambil mana-mana supplemen atau vitamin kerana ia tidak menjadikan berat badan kita bertambah. Andai kata bertambah, cuba semak perkara di atas.

Dapatkan EBOOK DIET SIHAT dari kami sekarang. Klik Gambar.

TIps kurus badan
Ebook Percuma

Jika anda perlukan sebarang konsultasi berkenaan produk Shaklee / menjana pendapatan dengan Shaklee/ menjadi ahli Shaklee / bekerja dari rumah, anda boleh hubungi saya Puan Azrin Mohd (012-25 76555) Pengedar Sah dan Master Shaklee di Miri, Sarawak.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *