5 Kesalahan Yang Sering Kita Buat Semasa Mencuci Muka

HOW TO WASH YOUR FACE

Memiliki kulit wajah yang halus mulus bak Dato Siti Nurhaliza memang menjadi idaman setiap wanita. Namun entah kenapa dimana silapnya, harapan kulis halus gebu menjadi menggerutu pula walaupun kita rajin mencuci muka. Nah! Cuba semak adakah betul cara anda mencuci muka? Adakah anda sebenarnya telah melanggar pantang larang? Erg..

HOW TO WASH YOUR FACE

Okay jom semak bersama-sama.

1. Terlalu ‘rajin’ Mencuci Muka¬†

Jika kamu memiliki pemikiran dengan sering membersihkan atau mencuci wajah, kamu akan memiliki kulit yang bersih terhindar dari jerawat itu adalah sebuah kesalahan. Mengapa demikian? Mencuci wajah terlalu sering justru dapat membuat kulit menjadi kering dan mudah teriritasi. Oleh karena itu kamu perlu menghindari mencuci wajah terlalu sering. Yang dimaksud mencuci wajah terlalu sering disini adalah mencuci wajah dengan menggunakan facial foam (sabun muka). Sebaiknya gunakan facial foam maksimal 2 kali dalam sehari agar kulit tidak kering.

PENCUCI MUKA BEBAS PARABEN

Ramai antara kita berpendapat jika kita sering mencuci muka, kulit kita akan terhindar dari jerawat. Maklumlah di luar sana penuh dengan debu-debu dan segala kotoran degil. Akibat sering mencuci muka (sehari sampai 4x) membuatkan kulit wajah mudah kering dan mudah rosak. Sering mencuci muka di sini adalah mencuci wajah dengan menggunakan pencuci muka. Cukuplah maksima 2 kali sehari anda mencuci muka menggunakan facial foam.

Cuci muka 5 atau 10 kali sehari dengan berwudhu’

2. Salah Memilih Produk Pencuci Muka

Pada masa kini, terdapat ribuan lambakan pencuci muka di pasaran. Lihat sahaja di supermarket. Dari yang semurah-murahnya sehingga yang semahal-mahalnya. Itu belum lagi di medium-medium maya seperti Facebook, Instagram dan sebagainya. Dengan testimoni-testimoni yang gempak dan kadang-kadang tidak masuk akal, membuatkan ramai juga yang hilang akal setelah menggunakannya tetapi kulit wajah makin teruk. Nasihat saya, buatlahs sedikit kajian tentang bahan kandungannya. Jangan terpengaruh dengan iklan (yang menggunakan artis-artis yang di bayar ratusan ribu ringgit dan sememangnya cantik). Pilihlah yang bebas dari bahan kimia yang berbahaya seperti Paraben.

Paraben ialah bahan kimia yang digunakan sebagai pengawet supaya produk seperti pencuci muka tahan lebih lama. Bahayanya paraben mempunyai struktur yang hampir menyerupai hormon estrogen yang boleh menggalakkan pertumbuhan sel-sel kanser pada payudara.

PENCUCI MUKA BEBAS PARABEN
PENCUCI MUKA NUTRIWHITE BEBAS PARABEN

 

3. Tidak Membersihkan Wajah Dengan Sebersihnya

Eh macam mana pula tu? Cuci muka tapi tak bersih pula. Maksudnya pastikan tidak ada sisa-sisa pencuci muka yang masih menempel di kulit wajah anda. Terutama di bahagian celah-celah hidung. Sisa-sisa pencuci muka ini akan membuatkan pori-pori muka tersumbat. Akhirnya kulit muka menjadi iritasi dan berjerawat.

4. Membilas Wajah Terlalu Cepat

Setelah puas hati satu muka telah dicuci dengan facial foam, jangan terburu-buru terus membilasnya. Tunggu 20-30 saat! Ini kerana pencuci muka yang anda pilih mempunyai khasiat untuk mencegah jerawat, mencegah minyak atau mengatasi kulit kering. Biar pencuci muka anda ‘bekerja’ dahulu. Kemudian barulah dibilas dengan sebersih-bersihnya sehingga tidak ada sisa-sisa sabun yang tinggal.

PENCUCI MUKA BEBAS PARABEN
PENCUCI MUKA ENFUSELLE BEBAS PARABEN

5. Mencuci Muka Kemudian Rambut

Ini yang sering terjadi. Malah saya juga sering melakukan kesalahan ini. Lepas ni kena tukar step semasa mandi :) Di saat kita telah selesai mencuci muka, wajah akan menjadi bersih dari segala kotoran. Namun, di saat kita mencuci rambut menggunakan shampoo, tentu sahaja kotoran dari rambut akan terkena muka. Alahai, sia-sia. Kotoran di muka hilang, kemudian melekat semula kotoran dari rambut.

Shampoo rambut dahulu, kemudian baru cuci muka

PENCUCI MUKA BEBAS PARABEN

Ini adalah produk penjagaa muka saya. Tahan lama sehingga 6-8 bulan. Bebas PARABEN. Harga berpatutan. Jika anda berminat boleh klik button di bawah ya.

PENCUCI MUKA BEBAS PARABEN
Jimat dan SELAMAT!

 pengedar shaklee miri

Jika anda perlukan sebarang konsultasi berkenaan produk / menjana pendapatan/ menjadi ahli / bekerja dari rumah, anda boleh hubungi saya Puan Azrin Mohd (012-25 76555) Pengedar Sah dan READY STOCK Shaklee di Miri, Sarawak.

 

4 comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *