Stress Menjadikan Anda Pembuli Jalan Raya?

Baru-baru ini heboh cerita tentang seorang pemandu lelaki yang telah meludah dan mematahkan wiper kereta seorang pemandu perempuan. Dikatakan lelaki ini telah memotong dengan cara merbahaya. Kemudian pemandu perempuan telah menekan hon dan terus membuatkan pemandu lelaki naik marah dan berhenti lalu mengugut pemandu perempuan. Menakutkan! Adakah stress menjadikan anda pembuli jalan raya?

 

Kenapa semakin ramai yang menjadi pembuli atau samseng jalan raya? Ingat lagi kes pemandu perempuan yang mengeluarkan stereng lock kereta kepada pemandu lelaki? Dan macam-macam kes lagi. Kenapa semakin ramai manusia yang memandu kereta dalam keadaan marah dan stress?

Antara punca stress ialah:

Adakah anda mempunyai tanda-tanda ini? Jika ada, anda mungkin sedang mengalami stress secara senyap.

* Denyutan jantung yang cepat
* Sakit kepala/migrain
* Rasa tegang atau ketat di tengkuk dan bahu
* Sakit belakang
* Bernafas cepat
* Badan dan tapak tangan berpeluh
* Sakit perut, mual atau cirit birit

Jika dibiarkan stress boleh merosakkan sistem imun, jantung, otot, sistem penghadaman, organ pembiakan, sistem pernafasan, sistem saraf, sistem endokrina dan kulit. Kesimpulannya stress boleh memusnahkan satu badan kita.

Di antara kesan stress ke atas fikiran (mental) dan emosi ialah:

1. Emosi menjadi tidak stabil dan tidak mampu menyelesaikan masalah, walaupun masalah yang kecil saja.

2.

Rasa kecewa, cepat naik darah dan baran sehingga ke tahap menjerit-jerit.

3. Rasa letih sepanjang masa.

4. Sukar fokus terhadap kerja yang dilakukan.

5. Mudah dan terlalu risau walaupun perkara-perkara kecil.

6. Rasa cemas kerana terasa-rasa ada kerja yang belum sempat diselesaikan.

7. Sering berimaginasi perkara-perkara buruk akan berlaku.

Untuk mengatasi masalah stress ini , anda bolehlah:

Dari segi nutrisi pula, kekurangan vitamin B juga boleh menyebabkan stress berlaku. Ini kerana di dalam B Complex mengandungi 9 jenis vitamin B.

1. B1 (thiamin)
2. B2 (riboflovin)
3. B3 (niacin)
4. B5
5. B6 (pyridoxine)
6. B12 (cobalamine)
7. Acid folic
8. Asid panthothenic
9. Biotin

Komponen B5 dan B6 adalah penting untuk memberi rasa lega terhadap stress.

ubat anti stress

Jika anda sedang dilanda tekanan perasaan atau stress cepat-cepat dapatkan B Complex anda sekarang. Jangan biarkan stress memusnahkan hidup anda.

KLIK ENTRY–> Kenapa Saya Ambil B Complex Sejak 5 Tahun Lepas?

agen shaklee miri

Jika anda perlukan sebarang konsultasi berkenaan produk / menjana pendapatan/ menjadi ahli / bekerja dari rumah, anda boleh hubungi saya Puan Azrin Mohd (012-25 76555) Pengedar Sah dan READY STOCK Shaklee di Miri, Sarawak.

4 comments

  1. Puan..saya sangat bersetuju yang Vitamin B-Complex sangat membantu untuk mengawal emosi yang seterusnya boleh menyebabkan stress. Apabila mengambik 2 bj vitamin B Complex pada sebelah pagi..memang mood akan terasa okay ja sepanjang hari. Saya nasihatkan sapa-sapa yang selalu je rasa stress agar mencuba Vitamin B-Complex Shaklee.

  2. Salam kak azrin..ada yang bertanya saya dengan mengatakan b complex boleh memberi kesan bahaya pada hati..apa pendapat kakrin? sebab b complex kan larut air..then yang berlebihan akan di excrete ke dalam urin..thanks for sharing :)

    1. wslm hafizah,

      ye betul b comp larut air tak di simpan di dalam badan. lebih lagi shaklee adalah produk natural. mungkin yg memberi masalah kepada hati tu sebab bukan dari bahan natural tapi sintetik.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *